Iedere vier jaar blikt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vooruit op de ontwikkelingen in de volksgezondheid en zorg in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV). Het RIVM stelt dat het goed gaat met de gezondheid van Nederlanders. Maar, kijkend naar 2050 is het niet vanzelfsprekend dat het goed blijft gaan. In de VTV van 2024 staan vijf grote opgaven waar we mee te maken krijgen. Deze gaan over de vergrijzing, grote gezondheidsverschillen, een ongezondere leefstijl bij kinderen, hoe goede zorg geleverd kan worden en de gezonde inrichting van de leefomgeving.
Herkenning in maatschappelijke opgaven
De genoemde opgaven zijn ook relevant voor Drenthe. Nelleke Vedelaar, directeur publieke gezondheid van GGD Drenthe, licht toe: “Daar komt bij dat de gezondheid van de Drentse inwoners op een aantal thema’s nog meer onder druk staat dan in andere gebieden in Nederland. Zo hebben we te maken met een dubbele vergrijzing. In Drenthe stijgt het aantal ouderen sneller dan in de rest van het land. Er is doorzettingsvermogen en een lange adem nodig, want het effect van preventie merk je pas op langere termijn.”
Gelijke kansen voor alle inwoners
Deze inspanningen worden in Drenthe samen met partners verricht in de Gezonde Marke. Hierin wordt actief gewerkt aan de Drentse Droom: 'In 2040 leven mensen die extra hulp nodig hebben 10 jaar langer gezond'. Onderdeel van de Gezonde Marke is het Regiobeeld waaruit een gezamenlijk actieplan is ontstaan. Samenwerken is essentieel, deelt Vedelaar: “Alleen door provinciaal regie te nemen kunnen we ervoor zorgen dat de gezondheidsverschillen tussen de inwoners in Drenthe kleiner worden. Iedereen zou in Drenthe gelijke kansen moeten hebben. Ongeacht waar je woont en waar je wieg staat.”
Een aantal bevindingen uit de Trendscenario’s van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024
Meer informatie? Bekijk de onderzoeksrapporten van de VTV-2024 hier.