Een ogenblik geduld a.u.b.

Cijfers vaccinatiegraad 2023 Rijksvaccinatieprogramma staan nu online

door lidyvanlente

Verdere daling vaccinaties zuigelingen en kleuters

In de afgelopen 2 jaar is de vaccinatiegraad van zuigelingen en kleuters verder gedaald in Drenthe. 86% van de kinderen heeft op tweejarige leeftijd volledig deelgenomen aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit is minder dan de gerapporteerde vaccinatiegraad in verslagjaar 2023 (88,7%) en 2022 (93,6%). De vaccinatiegraad in Drenthe is hoger vergeleken met landelijke cijfers. Van alle Nederlandse zuigelingen die in 2021 zijn geboren, heeft 83,1% in 2023 alle RVP-vaccinaties volgens schema ontvangen op tweejarige leeftijd.  

Verschil in deelnamepercentage per vaccinatie  

De vaccinatiegraad verschilt per type vaccinatie. Voor zuigelingen ligt de vaccinatiegraad voor de Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis (DKTP)-vaccinaties en Hepatitis B-vaccinaties ongeveer 4% lager dan vorig jaar. Voor de Heamophilus influenzae b (Hib)- en Pneumokken-vaccinaties respectievelijk 3% en 1% lager. Overeenkomstig met de landelijke trend lijkt de vaccinatiegraad bij oudere leeftijdsgroepen voor de meeste vaccinaties verder te zijn gedaald. Nieuw zijn de cijfers voor de HPV-vaccinatie voor jongens. De geregistreerde deelname aan de maternale DKT-vaccinatie is ongeveer 2 procentpunt hoger dan vorig jaar.

Werkelijke vaccinatiegraad hoger door ontbreken anonieme vaccinaties

Omdat het RIVM sinds 2022 een deel van de vaccinaties anoniem ontvangt, vormen de cijfers een indicatie. De werkelijke vaccinatiegraad ligt daarom iets hoger dan de geregistreerde cijfers in de gezondheidsatlas. Daarnaast zijn er verschillen per gemeente te zien. Wilt u weten wat het percentage voor uw gemeente is? Kijk dan in de Databank