Een ogenblik geduld a.u.b.

10% van de 75-plussers viel het afgelopen jaar met de fiets

door wilmazijlema

Dit is een van de uitkomsten van het panelonderzoek naar fietsgebruik en veilig fietsen. Ruim 1000 inwoners vulden in juli de online vragenlijst in, waarvan een aantal dit deden tijdens de Drentse Fietsvierdaagse.

Bijna alle panelleden (91%) gaven aan wel eens te fietsen, waarvan de helft dit meestal doet op een elektrische fiets. Het gemiddeld aantal gefietste kilometers per week was hoger op een elektrische fiets (30 km) dan op een gewone fiets (16 km). Het is dan ook niet verrassend dat, naast het gemak, het overbruggen van een grotere afstand één van de belangrijkste redenen was voor het gebruik van een elektrische fiets.

10% van de 75-plussers is het afgelopen jaar al eens gevallen met de fiets, onder 65-74 jarigen was dit 7%. Slechts 19% van de panelleden draagt altijd of meestal een helm tijdens het fietsen. Belangrijkste redenen om geen fietshelm te dragen waren het niet hebben van een fietshelm, de onhandigheid om een helm mee te nemen en het gevoel van betutteling. Hoe kan het dragen van een fietshelm gestimuleerd worden? Hoewel sommige panelleden aangeven dit niet nodig of niet haalbaar te vinden, noemen anderen dat dat zou kunnen met voorlichtingscampagnes, of met een wettelijke verplichting en handhaving.

 

Nieuwsgierig geworden naar de resultaten? Bekijk de infographic.

 

Vragen? Mail ons via epidemiologie@ggddrenthe.nl